Wat is testosteron?

De man produceert het hormoon testosteron. In de puberjaren is het testosteron niveau op z’n hoogst, en vanaf 25 jaar zal dit niveau langzaam dalen. Dit hormoon wordt geproduceerd in de geslachtsklieren (testikels of teelballen) van de man en in de bijnieren. Als jongens opgroeien is testosteron verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de geslachtskenmerken. Het meeste testosteron wordt geproduceerd in de teelballen, en ook wordt er in de bijnieren testosteron aangemaakt maar in mindere mate. Per maand wordt er ongeveer 150 mg testosteron aangemaakt.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stoffen in het lichaam die verschillende functies in het lichaam regelen en ervoor zorgen dat bepaalde processen worden beïnvloed. Hormonen spelen onder andere een rol bij het aanzetten en afremmen van organen en weefsels. Hormonen spelen een belangrijke rol bij zowel lichaamsprocessen die van lange duur zijn, denk hierbij aan groei of rijping van de geslachtscellen, stofwisseling, voortplanting, gedrag, gevoel en emoties, maar ook bij kort durende lichaamsprocessen zoals het reguleren van de bloeddruk.

Functie testosteron

Testosteron heeft een scala van belangrijke functies en spelen een essentiële rol bij de groei en ontwikkeling van spieren en skeletspieren. Hieronder een overzicht van de meest voornaamste functies van het testosteron:

  • Speelt een grote rol bij haargroei en haarverlies
  • Ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken
  • Aanmaak en kwaliteit van spermacellen
  • Vetregulatie en vetopslag
  • Bloedsuikergehalte
  • Stevigheid van het bot
  • tevens speelt testosteron een grote rol bij het voorkomen van een depressie.
  • Testosterontekort

Een tekort aan testosteron kan verschillende klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan een afname van lichamelijke energie, minder zin in seks, minder spierkracht en spiermassa, toename vetmassa, botontkalking, depressieve gevoelens, verminderde lichaamsbeharing. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de testosteronspiegel te verhogen. Dit kun je doen door zelf testosteron toe te dienen, door middel van injecties, pillen of supplementen die hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Ook is het mogelijk om zelf invloed uit te oefenen op de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Sporten, seksueel actief zijn en actief bezig zijn hebben een positieve werking op de aanmaak van het testosteron. Met sporten betreft dit voornamelijk krachttraining.